Hajópincér
iskola

Hajónapló 2. rész - Most kiderül, hogy felvettek-e a hajóra

Otthagytam az irodai munkámat, és elmentem dolgozni egy belvárosi étterembe pár hónapot, ahol pultos-felszolgáló voltam. Gondoltam, szerzek egy kis tapasztalatot, mielőtt bedobnak a mély vízbe – persze, nem szó szerint!

Fiatal csapat volt, nagyon jól tudtam együtt dolgozni az ottaniakkal, azt hiszem, szerettek ők is, és a vendégek is!  Emlékszem, életem egyik legjobb - munkával töltött - szilvesztere abban az étteremben volt! Egy fiatal pár vezette azt a helyet, akik előtte pár évig az USA-ban dolgoztak. A hely jellegét ez határozta meg. Az étlapon is csupa amerikai és mexikói étel szerepelt, az étterem arculatához igazodó fantázianevekkel ellátva. Máig jó érzéssel gondolok arra az étteremre, mert minden nap úgy mentem be dolgozni, mintha haza mennék.

Hamarosan hívtak a közvetítő cégtől, hogy kitűzték az óceánjárós interjú időpontját…Nagyon izgultam.

Hajópincér interjú

Eljött az interjú napja. Február volt, kint hideg, bent nagyon meleg. Háromszoros túljelentkezés, ezzel fogadtak. Bíztató, gondoltam, no, de ha már itt vagyok, haza nem megyek, ha nem sikerül, jó lesz tapasztalatnak!

Szinte mindenki szépen fel volt öltözve, bár akadt egy-két kakukktojás (farmer, sportcipő, gyűrött ing, póló) – a merészek. Mert azért, még ha nincs is leírva sehol, nyilván illik egy interjún úgy megjelenni, hogy a leendő munkáltató ne egy „laza csávót vagy csajt” lásson maga előtt, hanem egy felszolgálót, pultost, stb., aki méltán képviselheti a céget majd a vendégei előtt. Szóval, szerintem igenis fontos a külső, és, ha valaki nem született Adonisznak, akkor sincs gond, csak szépen, visszafogottan, elegánsan fel kell öltözni. Az már fél siker!

Volt olyan is, aki kipakolta, amit tudott és fél kiló smink volt az arcán– nem vették fel. Persze, lehet, hogy az angol tudásával volt gond. Volt egy lány, aki szintén járt az előkészítő tanfolyamra velem, és mindig irigyeltem a nyelvtudását, mert sokkal jobban beszélt, mint én, tökéletes kiejtéssel, magabiztosan. Sápadtan jött ki az interjúztatóktól, sajnos nem vették fel. Na, ekkor már átfutott az agyamon, hogy inkább elindulok a kijárat felé.

Hajópincér

Aztán én következtem...

Én következtem…Gombóc a torkomban, de kínomban azért mosolyogtam! Mert a mosoly az fontos, állandóan ezt mondogatták a felkészítőn.3-an ültek egy asztalnál, 3 férfi. Csak az egyikőjük beszélt, rá tisztán emlékszem. Ősz haja volt, és nagyon kedvesen fogadott – angolul természetesen. Első kérdése az volt, hogy hogy vagyok. Jobban már nem is lehetnék, gondoltam magamban. Aztán kérdezte, honnan jöttem, mit dolgozom. El kellett mondanom , hogyan készítem a kedvenc koktélomat. Meséltem neki az étteremről, az ottani ételekről. Annyira izgultam, hogy éreztem, hogy ég az arcom, és nem helyesen mondom a mondatokat. Ennek ellenére, úgy tűnt, megértette, amit mondtam. Ezzel szemben én nem biztos, hogy mindig azt értettem, amire ő gondolt, mert néha olyankor is mosolygott, amikor számomra nem volt semmi vicces.

Éttermi felszolgálónak jelentkeztem az önéletrajzomban, megmondom őszintén, a bár jobban vonzott. Csak, ahhoz nem volt bátorságom, mert gyakorlatom jóval kevesebb volt benne, mint a felszolgálásban. Ám, mint mindig, most is kegyes volt velem a sors! Az interjúztató,kedves, ősz hajú megkérdezte, lenne-e kedvem az étterem helyett inkább bárban dolgozni. Hát hogyne! Felvettek!!!

Ha Te sem akarsz elhasalni az interjún, jelentkezz Hajópincér tanfolyamra és felkészítünk minden váratlan helyzetre! Hajópincér tanfolyam

Mi történt az interjú után? + AIDS teszt

Amikor vége lett az interjúnak, azok, akiknek sikerült, ott maradtunk, megkaptuk a szükséges információkat. Orvosi vizsgálat, vízum és repülőjegy szükséges. Persze, minden csak szépen, sorban. Először is az orvosi vizsgálatot kellett végigjárni. Abszolút teljes körű kivizsgálás volt. Természetesen nem egy helyen. Először házi orvos, ő adta a beutalókat, 5 ampulla vértől szabadultam meg a vérvétel során. Aztán AIDS-teszt, drog-teszt. Ez utóbbi egy budapesti kórház elvonó épületében volt. Elég furcsán éreztem ott magam…És furcsán is néztek rám, mindaddig, amíg ki nem nyögtem, hogy nekem ez a leendő munkámhoz kell.

Miután minden szükséges papírt és leletet begyűjtöttem, el kellett mennem a hajós társaság által megadott orvoshoz, hogy az ő aláírása rákerülhessen a „menetlevelemre”, hogy igen, megfeleltem! Ma már biztos gyorsabban megy ez az egész, pár éve még igénybe vett két-három hetet, mire minden vizsgálat eredményét beszereztem.


Te is szeretnél hajón dolgozni, de nem tudod hol is kezdj neki, akkor segítünk Neked.

Jelentkezz tanfolyamunkra és 4 hónap múlva már Neked is lehet egy nagyon szuper életed.

Megnézem a tanfolyamokat

Kosár

Nincs termék a kosárban

Még vásárolok