Hajópincér
iskola

10 tévhit, ami miatt eddig nem akartál hajópincér lenni

Lenyűgöz a tenger? Imádod a hajókat, és mindened az utazás?

Bizony, sokak válaszolnának igennel ezekre a kérdésekre, és sokan vállalnának szívesen hajós munkát. A hajózás, a szállodahajók világa varázslatos élményekkel és titkokkal teli. Épp ezért érthető, hogy, akik még sosem jártak víz közelében, vagy sosem utaztak sem kisebb sem nagyobb hajón, kicsit tartanak az üdülőhajós munkáktól.

Az ismeretlentől való félelem sokakban generál frusztrációt, ellenérzéseket, amelyeket az időről időre felröppenő tévhitek tovább erősítenek.

Ha az minden vágyad, hogy hajópincér legyél, de a tévhitek miatt eddig nem merted megtenni az első lépést egy csodás, élményekkel teli karrier felé vezető úton, a lehető legjobb helyen jársz, ez a cikk neked szól. Az alábbiakban górcső alá vesszük a leggyakoribb hajós tévhiteket, és igyekszünk észérvekkel megcáfolni őket.

 

1. Sokféle betegség és járvány terjed egy-egy hajóút során

A betegségektől való félelem természetes emberi reakció. Mint mindenhol, a hajón is – nagyon ritkán – előfordulhat, hogy egy vírus vagy baktérium sok utast megfertőz, de ez távolról sem gyakori.

Ha belegondolunk abba, hogy egy óceánjárón egyszerre több ezer utas és több ezer fős személyzet tartózkodik, szinte elkerülhetetlenek a kisebb fertőzések, viszont – a szigorú higiéniai előírásokat betartva – mindent megtesznek azért, hogy ne törhessen ki sok embert érintő járvány a hajón.

A szállodahajóknak törvényben előírt kötelességük jelenteni minden egyes megbetegedést, emiatt tűnhet úgy, hogy a hajón gyakoribbak a megbetegedések, mint máshol, de ez nem igaz.

 

2. Végig bezártságérzetem lesz

A gondolat, hogy az óceán közepén, több ezer nyaralóval összezárva, egy apró, ablaktalan kabinban zsúfolódva kell eltölteni huzamosabb időt, bárkit eltántoríthat a hajós munkáktól, ha kicsit is hajlamos a klausztrofóbiára. Szerencsére ennek a tévhitnek egyáltalán nincs valóságalapja.

Egy mai modern szállodahajó akár három-négy focipályányi hosszúságú, és akár 50 méter széles is lehet, nem is beszélve arról, hogy ezek a hajók gyakran 15-20 emeletesek. Az impozáns méreteknek és a praktikus kialakításnak köszönhetően még maximális utaslétszámnál sem érezhető túlzsúfoltnak a fedélzet.

Ráadásul egy luxushajó olyan, mint egy kisebb város: rengeteg üzlet, étterem, bár, szórakozóhely, színház, mozi, fitness központ, park és medence várja a kikapcsolódni vágyókat. A kabinok valóban nem túl nagyok, de az időd legkevesebb részét töltöd csak ott.

3. Tengeri beteg leszek

Ha szédülsz, émelyegsz egy kisebb halászhajó vagy motorcsónak fedélzetén, egyáltalán nem biztos, hogy egy óriási szállodahajón is tapasztalni fogsz tengeri betegségre utaló tüneteket. Nem vitatjuk: a nap 24 órájában a vízen leszel, de az egészen biztos, hogy a hajón töltött időd 90 százalékában észre sem veszed, hogy az óceán kellős közepén vagy.

A modern technikai vívmányoknak hála az óceánjáró hajók stabilizátorai szinte minimálisra csökkentik a hajó lengését. Jó hír, hogy minél nagyobb a hajó, annál kevésbé leng. Ha mégis félsz az utazási betegségtől, van pár módszer, amivel csökkentheted a rosszullét kockázatát: válassz olyan kabint, ami a hajó egyensúlyi pontjához a legközelebb – alul és középen – helyezkedik el.

Legyen nálad tengeri betegség elleni tapasz és gyógyszer, de nem kell megijedned akkor sem, ha nem viszel magaddal, hiszen a fedélzeten biztosan be tudsz szerezni ilyen készítményeket. Ha tüneteid súlyosak és emiatt nem mersz nekivágni az óceánnak, akkor sincs semmi gond! Nézz körül a folyami hajós munkák között!

 

4. Hogyan fogok kijönni a társaimmal?

Mint minden munkahelyen – legyen az vízen vagy szárazföldön – elképzelhető, hogy találkozni fogsz egy-két emberrel, aki nem lesz szimpatikus, de meg fogsz lepődni, hány új – akár életre szóló – barátságot fogsz kötni a hajós életed során.

Ha a vendéglátásban dolgozol felszolgálóként, tudnod kell, hogy a nyitottság és az emberközpontúság nagyon fontos. Azonban ha introvertált típus vagy, akkor sincs semmi gond, biztosan lesznek olyan kollégáid a hajón, akikkel jól ki fogsz jönni.

 

5. A hajózás nem biztonságos

Rettegsz attól, hogy kalóztámadás éri a hajót? Talán félsz, hogy újra megismétlődik a Costa Concordia balesete? Nos, erre semmi okod, hiszen hihetetlenül alacsony a hajós balesetek száma – igazából a szállodahajó balesetek jóval ritkábbak, mint a repülőbalesetek. 2012-ben például 475 repülőbaleset volt világszerte, több mint egymillió szárazföldi jármű baleset, és csupán egyetlen hajóbaleset (Costa Concordia).

A kalóztámadástól való félelem is teljesen alaptalan, mert bár minimális esély van rá, hogy kalózok támadják meg a hajót, a személyzet pontosan tudja, hogy ilyenkor mi a teendő, és magát a hajót is alaposan felkészítik a támadások megelőzésére.

 

6. Ha el is végzek egy tanfolyamot, nem biztos, hogy lesz állásom a hajón

Az álláskeresés sosem könnyű, de mi, a Hajópincér Iskolánál mindent megteszünk annak érdekében, hogy a tanfolyam elvégzése után sikeres legyél a munkaerőpiacon. Megtanítjuk a szakma csínját-bínját, és a szükséges idegen nyelvet, így biztos tudással a kezedben indítunk útnak. Ráadásul minden sikeres vizsgázónak azonnal állásajánlatot kínálunk.

 

7. A hajós élet drága, és nem fogok tudni spórolni

Nagyon jó hírünk van! Ha szállodahajón dolgozol, semmi – jól látod – semmi költséged nincs. A hajótársaság a szerződésed teljes időtartamára biztosítja a szállásod és az étkezésedet, ráadásul nagyon jó fizetést is ad a munkádért cserébe. Ha szeretnéd, akár a fizetésed 90 százalékát félre teheted minden egyes hónapban. Jól hangzik, ugye?

 

8. Nem fogom magam jól érezni

Egy hajón képtelenség unatkozni! Épp ezért nem kell félned attól, hogy nem fogod magad jól érezni, hiszen – akárcsak az utasoknak – a személyzet részére is külön bárok, közösségi terek és szórakozási lehetőségek vannak fenntartva. További jó hír, hogy – a tévhitekkel ellentétben – jól felszerelt kabinokban fogsz lakni, és biztosítják az internetelérést is.

Ha ennek ellenére mégsem éreznéd jól magad, egy-egy szerződés 3-4 hónapos, így ennek lejárta után bármikor hazajöhetsz.

 

9. Hiányozni fognak a szeretteim

A közhiedelemmel ellentétben a hajós munka egyáltalán nem egyenlő a magánnyal. Igaz, a munkavállalók többsége egyedül kel útra, de manapság már egyre több nagy hajótársaság biztosít lehetőséget arra, hogy párok, de akár egész családok is együtt dolgozhassanak a hajón különböző munkakörökben. Ha egy kabinban hajózhatsz a szeretteiddel, a munka is garanáltan könnyebben fog menni.

 

10. Semmi időm nem marad a munka mellett

Sok hajós munka iránt érdeklődő félelme, hogy szinte már rabszolgaként kell dolgoznia 0-24 órában szűk helyeken, azért, hogy az utasok semmiben se szenvedjenek hiányt. Ettől nem kell tartanod, ilyen munkarendről szó sincs. Természetesen dolgozni kell, ráadásul sokat, de a hajós munka szinte semmiben sem különbözik egy átlagos „szárazföldi étterem” beosztásától.

Napi 10-12 órát fogsz dolgozni, de ezt akár több részletben is végezheted, nem kell megállás nélkül robotolni. A hajók többsége napközben a kikötőben áll, így szabadidődben felfedezheted az adott turistaparadicsomot, ahol épp kikötöttetek. Akár már egyetlen út során is rengeteg élménnyel fogsz gazdagodni, ez nem kétséges.


Te is szeretnél hajón dolgozni, de nem tudod hol is kezdj neki, akkor segítünk Neked.

Jelentkezz tanfolyamunkra és 4 hónap múlva már Neked is lehet egy nagyon szuper életed.

Megnézem a tanfolyamokat

Kosár

Nincs termék a kosárban

Még vásárolok