Hajópincér
iskola

11 érdekesség az óceánjáró hajókról, amit eddig nem tudtál

Emberek milliói álmodoznak arról, hogy vakációjukat egy hatalmas óceánjáró hajón töltik. A rengeteg szórakozási lehetőség, az éttermek, a programok és a bejárt útvonalak mind mind hozzájárulnak ahhoz, hogy az óceánjárós utazások a mai napig töretlen népszerűségnek örvendek a turisták körében világszerte.

Koktélozás a medence partján, színházi előadások, kulináris kalandok, játszóterek, kaszinók és megannyi programlehetőség várja az óceánjáró hajók utasait. Ezek a hatalmas hajók valóban mozgó városok a vízen, és számtalan titkot rejtenek, amelyekről egyetlen prospektus sem tesz említést.

Nem számít, mennyire rutinos óceánjáró hajó utas vagy, biztosan van pár dolog „a színfalak mögött”, amelyekről még sosem hallottál. Az alábbi cikkben tizenöt érdekességet gyűjtöttünk össze az óceánjáró hajókról.

 

1. Mi mindenre jó egy óceánjáró hajó?

A legtöbb ember számára az óceánjáró luxushajók az öröm, a kikapcsolódás és a felhőtlen szórakozás szigetei, de nem is gondolnád, mekkora segítséget nyújthat egy óceánjáró természeti katasztrófák esetén.

2005 augusztusában óriási pusztítást végzett az ötös kategóriájú Katrina hurrikán New Orleans térségében is, ahol 30 kollégium található. Mivel a város nagy része víz alá került, ezek a kollégiumok teljesen lakhatatlanná váltak. Az esetet követően a Tulane Egyetem arra kereste a választ, hogy miként lehetne megfelelő körülmények között elszállásolni a diákokat.

Végül arra jutottak, hogy egy óriási hajót hozatnak az öbölbe, hogy abban szállásolják el a diákokat. A hajó öt hónapig szolgálta a lakhatásukat.

 

2. A legnagyobb óceánjáró

A Royal Caribbean vállalathoz tartozó Harmony of the Seas elnevezésű luxushajó jelenleg a világ egyik legnagyobb óceánjáró hajója. A 18 szint, a 20 tematikus étterem, a 23 vízicsúszdákkal kombinált medence igazán impozáns látványt nyújt.

A közel négy focipályányi hosszú, 47 méter széles hajón 2747 szoba található, és 2115 fős személyzet gondoskodik az utasok kényelméről. A több mint 10.000 növénnyel és 50 fával tarkított, szabadtéri Central Parkra hasonlító óriási park egyedülálló kikapcsolódási lehetőséget nyújt.

 

3. Földkerülő óriások

Egyetlen 10 napos út alatt is több ezer kilométert utaznak az utasok. De még belegondolni is elképesztő, hogy egy átlagos óceánjáró hajó évente több mint 135 ezer kilométert tesz meg, ez gyakorlatilag annyi, mintha háromszor megkerülné a Földet.

 

4. Mennyit eszik egy hajó? 

Sok tényező befolyásolja, mennyi üzemanyagot fogyaszt egy üdülőhajó az útja során. A két legmeghatározóbb tényező a méret és az átlagsebesség. Átlagosan egy óriási, 23-24 csomós sebességre képes óceánjáró luxushajó 250 tonna üzemanyagot is elhasználhat egy nap, ami nagyjából 300 ezer liternek felel meg.

 

5. A hajó mindent lát

A luxushajók tele vannak kamerákkal és számlálókkal, amik folyamatosan figyelik az utasok – és persze a személyzet – áramlását.

Ezen adatok segítségével határozzák meg az étkezések idejét, és az egyes elfoglaltságok népszerűségét.

A kamerafelvételek nagyon hasznosak, különösen akkor, ha egy váratlan esemény – például lopás, eltűnés, rosszullét – körülményeit kell feltárni az illetékes hatóságoknak.

 

6. Luxushajó, mint idősek otthona?

Egyre több idős ember dönt úgy, hogy eladja a házát és választ magának egy luxushajót, ahol az élete utolsó éveit leélheti. Nem rossz ötlet, igaz?

Mivel külföldön nagyon magasak az ellátási díjak a különféle nyugdíjas otthonokban, gyakran olcsóbban jön ki, ha az ember egy hajóra vált inkább jegyet. Így igazi ínyencségeket ehetnek a nyugdíjasok, gyönyörű helyekre juthatnak el, nem kell takarítaniuk vagy bevásárolniuk, ráadásul az orvosi ellátás is helyben elérhető.

Nehéz meghatározni, hogy pontosan mennyi nyugdíjas dönt úgy, hogy „állandó lakosa” lesz egy óceánjárónak, erről nem vezetnek külön statisztikát.

Becslések szerint 2017-ben közel 25 és fél millió utas választotta valamelyik luxushajót nyaralása színhelyéül, és az utasok fele 50 és 74 év közötti volt. Egy 2018-as felmérés szerint a kisgyermekesek és a nyugdíjasok a legaktívabb óceánjáró utasok.

Az egyik legnagyobb privát lakóhajó, a The World nevet viselő óriás 165 különböző méretű lakosztállyal várja az állandó lakókat.

 

7. Kalózok? Ugyan már!

A kalózok több okból is megtámadhatják az óceánjáró hajókat, de az utasoknak nincs mitől tartaniuk.

A hajók és a személyzet maximálisan felkészült egy esetleges támadásra; minden hajó kidolgozott mentési tervvel és komoly biztonsági személyzettel igyekszik növelni az utasok biztonságérzetét.

Gyakori, hogy a hajókat magasnyomású vízágyúkkal, valamint fülsiketítő hangot kibocsátó, nagy hatótávolságú hangkürtökkel szerelik fel annak érdekében, hogy a kalózokat távol tartsák.

 

8. Nem gondolnád, mennyi étel és ital fogy egy hajóút során

Nem nehéz elképzelni, hogy a rengeteg utas és a több mint 2000 fős személyzet napi ellátása hatalmas mennyiségű élelmiszert emészt fel. Mégis egészen megdöbbentő, hogy átlagosan napi 6000 tojás, 4000 garnéla rák, 3000 gombóc fagylalt, 4500 üveg sör, 1500 liter tej fogy egy luxushajón, és hetente közel 2000 féle ételt készítenek a különböző tematikus éttermekben az utasok legnagyobb örömére. Egy átlagos hosszúságú hajóútra a bekészített teljes élelmiszer szállítmány súlya pedig kb. 60 tonna.

 

9. Bízd az utazási irodára!

Manapság egyre többen maguknak foglalják a szállást és a repülőjegyet, így egyszerűbb és gyorsabb az ügyintézés, és általában a költségek is alacsonyabbak.

Ez azonban nem feltétlenül igaz a hajóutak esetében. Fontos megemlíteni, hogy az utak 90 százalékát ugyanis utazási irodák foglalják le, hiszen így kedvezőbb feltételeket kapnak, ráadásul egy hajóút annyira komplex és olyannyira testreszabható, hogy jobb, ha ezzel egy szakértő foglalkozik és nem mi.

Természetesen szervezhetjük magunknak is az utazást. Sokszor kihagyhatatlan ajánlatokat találhatunk egyes akciós óceánjáró hajóút jegyeket kínáló weboldalakon, és, ami a legjobb, hogy a kedvező ár ellenére ezek a jegyek tartalmazzák a szállást és a teljes fedélzeti ellátást is (ennek ellenére legyünk körültekintőek, az ár sok esetben nem tartalmazza a kikötőbe jutás költségét, a kikötői illetéket és a kötelező borravalót sem).

 

10. A misztikus 13-as szám

A 13-as számhoz többféle legenda, mítosz kapcsolódik. Sokan szerencsétlen számnak tartják, sokaknak viszont éppen a 13 a szerencseszámuk.

A felhőkarcolókhoz hasonlóan a legtöbb üdülőhajón sem találhatunk 13. szintet, sőt gyakran 13-as számú kabint sem. Az ok egy közismert babonára vezethető vissza.

Régi tengerész szokás a 13-as szám kerülése a hajókon. A legenda szerint így a szerencse nem hagyja el a hajót, és épségben elérik a kitűzött célt.

 

11. Mennyit keres egy feszolgáló a luxushajón?

Bizonyára sokakat furdal a kíváncsiság, hogy vajon mennyit keres egy alkalmazott egy óceánjárón. A hajós munka iránt érdeklődők egyik legelső kérdése a fizetéssel kapcsolatos.

Mi, a Hajópincér Iskolánál többszáz fiatalt közvetítünk ki luxushajókra és bizton állíthatjuk, hogy nagyon megéri itt dolgozni. A kezdő fizetések 350.000 Ft környékén alakulnak, de több szerződéssel el lehet jutni akár havi 1.5 millió forintos fizetésig is.

 

 

 

Ha tetszett a cikkünk, oszd meg másokkal is!


Te is szeretnél hajón dolgozni, de nem tudod hol is kezdj neki, akkor segítünk Neked.

Jelentkezz tanfolyamunkra és 4 hónap múlva már Neked is lehet egy nagyon szuper életed.

Megnézem a tanfolyamokat

Kosár

Nincs termék a kosárban

Még vásárolok